Турските власти мобилизираха всички усилия за издирване и спасяване на работниците, които бяха затрупани вчера при свличане на земна маса в мина за добив на злато в окръг Ерзинджан, Източна Турция, съобщават местните медии.

Най-малко девет работници са затрупани в мината за добив на злато в селището Илич, окръг Ерзинджан, съобщи турският министър на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от ТРТ Хабер. По думите му от 667 работници в мината, девет са в неизвестност и няма връзка с тях.

 

Пиян и дрогиран българин загина в катастрофа във Великобритания


Вчера, около 14:00 часа местно време (13.00 часа българско време) земна маса се е свлякла в района на мина за добив на злато, собственост на частната фирма "Анаголд" в местността Ески Дегирмен, село Илич, окръг Ерзинджан в Източна Турция. Тонове земна маса буквално са потекли надолу от високите части, съобщи Хаберлер.

Над 400 души участват в издирвателно-спасителните работи. От съседните окръзи Ерзурум, Сивас, Токат, Ризе, Малатия са пристигнали подкрепления от спасителни екипи и техника, съобщиха от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Лекари, линейки, медицински хеликоптери са изпратени на мястото на трагедията.

Eкипи на жандармерията участват в спасителните дейности и в работите по разчистването на терена, както и войници от 3-та армия под координация на валийството в Ерзинджан.

 
За пръв път сме свидетели на подобно бедствие, заяви валията на Ерзинджан Хамза Айдогду пред журналисти.

По думите на бившия премиер Бинали Йълдъръм пред ТРТ Хабер „бедствието е засегнало голяма територия, близо 300 декара". "Свлекли са се милиони кубически метра земя“, каза Йълдъръм.

В същото време се появила опасност от свличане на земна маса към река Ефрат, което би предизвикало екологична катастрофа.

От турското министерство на екологията, урбанизацията и промените в климата съобщиха, че са предприели мерки, за да предотвратят изтичането на земна маса към река Ефрат.

 

Водач към пешеходците: Ако не ви се живее, не е това начинът! СНИМКИ


Започнало е разследване на причините за бедствието, което се води от четирима следователи, заяви турският министър на правосъдието Йълмаз Тунч.

Паралелно разследване е започнато и от Министерството на труда и социалните грижи, за което са назначени трима главни инспектори и един инспектор, заяви министърът Ведат Ъшъкхан.

“Нашите сърца са с миньорите. Горещо се надяваме, че ще бъдат спасени. Мобилизирани са всички сили. Нашите усилия и молитви са отправени за спасяване на пострадалите и на техните семейства", заяви заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и говорител Йомер Челик, пише БТА.

Група депутати от основната опозиционна Народнорепубликанска партия също са пристигнали на мястото на бедствието.

Семействата на работниците са в тревожно очакване, надявайки се на добра вест, съобщиха кореспонденти от мястото на инцидента. Турските телевизии показаха кадри, заснети с мобилни телефони, на които се вижда движението на огромни маси земя от високите части надолу.

Продължават спасителните действия и разчистването на терена в поразения район.