Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи, че е разбила мрежа за проституция, управлявана от миграционни служители, в рамките на кампания срещу корупцията, целяща покриване на западните стандарти и изкореняване на корупционните практики, предаде Ройтерс.

ССУ съобщи, че мрежата е била ръководена от служители от отдела за миграция към националната полиция, който отговаря за защита на интересите на разселените лица. 

Службата разпространи кадри с униформени полицаи, нахлуващи в апартамент, в който задържат няколко мъже, у които са открити големи суми пари, а на дивана в една от стаите седят млади жени.

"Тези високопоставени служители са осигурявали "чадър" на мрежа за проституция в Киев и други региони", се съобщава в изявление на ССУ.

Престъпната схема е носела печалби от над 1,3 млн. долара на месец, се казва още в изявлението.

В схемата са били въвличани жени на възраст между 18 и 30 години, които са били "в нестабилно емоционално състояние" и които са били предлагани на клиенти в Украйна и чужбина. Цената на услугите е варирала от 20 до 270 долара.

В ежедневното си видеообръщение снощи украинският президент Володимир Зеленски благодари на службите за сигурност за тяхната "бърза реакция срещу тези позорни практики".

Зеленски изтъкна, че ще направи толкова кадрови промени, колкото е необходимо, за да се пребори с корупцията и подчерта, че е изключително важно министерството на отбраната да работи честно, съобщи БТА.

"За съжаление, в някои сфери единственият начин да се гарантира върховенството на закона е да се смени ръководството... ще направим толкова промени, колкото е необходимо", каза украинският президент.

Украинската полиция извърши вчера претърсване в дома на влиятелния милиардер Игор Коломойски, някогашен съюзник на Зеленски, в рамките на кампанията за борба с корупцията, припомня Ройтерс.