Гръцката прокуратура нареди проверка на ръководителя на Института по геодинамика Акис Целентис. Мъжът се пошегува на 1 април, магмата под Санторини превръща във фуния, която от своя страна ще превърне Егейско море в лагуна. Това става ясно от материал на AFP.

На 1 април Селентис публикува информация, в която предупреждава абонатите за проблемите със Санторини. Той пише, че уж учените са открили постепенното изчезване на магма под вулканичния остров. Магмата, казва той, се премества в друг вулкан, образувайки "огромна фуния" под Санторини.

"Ако това се случи, ще имаме поглъщане на водите на Егейско море, което ще се превърне в лагуна. Разбира се, това има своите предимства, защото сега можем да пътуваме до много острови по шосе! Вероятността за това не е пренебрежимо малка и надхвърля 30%“, увери ученият.

В гръцката прокуратура постът на сеизмолога беше възприет като разпространяване на фейкове, но той се пошегува и с това.

„Понеже не пуша, донесете ми банани в затвора“, пише мъжът.

Селенис също така критикува властите, че разследват хумора на фона на по-сериозни проблеми - педофилия, изнасилване и смърт на цивилни в резултат на земетресения. Той подчерта, че прокуратурата смята хората за неспособни да разберат първоаприлската шега.

„Надявам се, че тази дупка ще се отвори под Санторини, ще поеме всичко, от което има нужда, и ние ще бъдем спасени“, каза ученият.