Рекорден спад на турската лира ден преди балотажа на президентските избори при съседите. На финалната права един срещу друг се изправят действащият президент Реджеп Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу.

Втората битка за Турция ще е по-непредсказуема от първата, смята политическия консултант Неджати Йозкан. Според човека, грижил се за кампаниите на кмета на Истанбул и редица други политици в Турция, голямата борба ще е разпределянето на гласовете на третия кандидат.

"Попитахме ги кой кандидат ще подкрепите. 45 процента от тях казаха ще гласувам за Кълъчдароглу, 20 процента от тези избиратели казаха – ще гласувам за Ердоган. И останалите заявиха – няма да гласувам. Така че първото и най-голямо парче от пая ще дойде от подръжниците на Синан Оган", споделя Неджати Йозкан от Международната асоциация на политическите консултанти.

Състезанието между двамата опоненти се е променило коренно в последните дни, твърди Йозкан.

"Кълъчдароглу използваше езика на надеждата, преди и по време на първия тур, сега той залага по-скоро на езика на страха, както Ердоган. Така че два езика на негативното говорене се състезават в момента", допълва той.

Много непредсказуеми са ходовете на Ердоган, смята политическият консултант, и не е за подценяване преднината му от първия тур.

"Той има 4 процента преднина, той може да я използва и чисто психологически, за да накара своите симпатизанти да отидат до урните. Но част от тези избиратели са разочаровани, защото Ердоган не успя да спечели от първия тур", обясни Йозкан.