Сутринта на 4 септември в Анкара се случи шокиращ инцидент с изтребител. Резервният резервоар за гориво на самолет F-4 Phantom II на турските ВВС падна върху две превозни средства, паркирани на паркинга на централата на Турската петролна корпорация (TPAO). 

На шокиращите кадри се вижда, че голям резервоар за гориво е повредил предното стъкло и покрива на друга кола.

Кадри, заснети от минувачи, показват смачкани покриви, прозорци и врати на няколко превозни средства под останките на резервоара за гориво на изтребителя.

Очевидци на необичайната гледка за турската столица са избягали в паника, пишат местни медии. Не се съобщава за жертви.

Бойният самолет, чийто резервоар падна в Анкара, излетял от военната база Ескишехир в северозападната част на града, където се провежда авиационният фестивал. Впоследствие самолетът се завърнал безопасно в базата, съобщава The Daily Mail.

пуйка боеццял екран
Резервоарът за гориво на боен самолет падна на паркинг в Анкара

Турското министерство на отбраната обясни, че „част от военния самолет F-4, принадлежащ на турските военновъздушни сили, по неизвестна причина е паднал на открития паркинг на TPAO.

Резервоарът за гориво на боен самолет падна на паркинг в Анкарацял екран
Резервоарът за гориво на боен самолет падна на паркинг в Анкара
Резервоарът за гориво на боен самолет падна на паркинг в Анкарацял екран

"Въпросният самолет кацна безопасно на площад Ескишехир. Няма загинали или ранени. Продължава подробно техническо разследване по този въпрос", се казва в публикацията.

Коментаторите бяха възмутени от инцидента, тъй кат можеха да загинат хора.

"Ако някой беше оставил дете в колата, то можеше да умре. Това е пример за пълно невежество и некомпетентност", пише един потребител.

Изтребител F-4 Phantom II

McDonnell Douglas F-4 Phantom II е американски двуместен, двутурбинен свръхзвуков изтребител и изтребител-бомбардировач за всякакви метеорологични условия.

Появява се в експлоатация със Съединените щати от 1961 г. От 2012 г., 63 години след първото излитане, F-4 се използва активно, наред с други, от въоръжените сили на Иран, Южна Корея, Гърция и Турция.