Угасва надеждата на стотици семейства да намерят близките си сред оцелелите от потъналия кораб с мигранти.  Въпреки усиленото търсене е ясно, че повечето хора на борда са загинали. В гръцкия град Каламата имаше емоционални сцени, след като някои успяха да се съберат със своите семейства. Но вече е ясно, че за повечето хора новините ще са лоши.

Прегръдки през оградата и сълзи от радост. Това е един от малкото случаи, в който роднини на хора от потъналия кораб успяват да намерят своите близки сред оцелелите. Младежът с рани по лицето е Мохамед. Брат на Фади, който е бежанец от Сирия. Фади

„Брат ми вече е на 18. Почти две години беше в Либия”, разказва Фади, бежанец от Сирия.

За това семейство чудото се случи. Младежът е сред извадените от морето около 100 оцелели. Но даже по най-консервативни оценки, са се удавили повече от 200 души.

Същевременно бяха арестувани деветима, заподозрени че са участвали в трафика. Те са от Египет и са били на корабчето. Ако ги осъдят по законите за борба с организираната престъпност, ги чакат дълги присъди.

Но спирането на дейността на групи като тяхната е трудно, защото мигрантите отчаяно искат да стигнат Европа. Те са готови да платят и да рискуват пътуване, дори да е опасно за живота. В същото време държавите, от които тръгват подобни кораби, често не правят сериозни усилия да спрат трафика. Днес оцелелите бяха преместени.

„Качиха се на автобуси, предоставени от град Каламата. Караме ги в лагера Малакаса, където ще бъдат регистрирани според законът за бежанците. Засега ще останат в лагера, преди да решат какво да правят”, обясни Йоргос Фавас, заместник-кмет на Каламата.

Най-младият от оцелелите е на 16. Тепърва ще се търсят роднини на непълнолетните, които вероятно ще бъдат настанени отделно от останалите.