Македонският трябва да стане един от официалните езици на Европейския съюз. Това пише в едностранна декларация от страна на Северна Македония, която ще бъде приложена към протокола от първата политическа междуправителствена конференция, съобщават местни агенции.

В декларацията се посочва още, че РСМ няма да приеме да обсъжда различно решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка.

В едностранната декларация се отбелязва, че македонският литературен език е кодифициран през 1945 г. и се основава на диалектите, които са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония.

В декларацията се отбелязва, че „македонският език се определя като славянски език, попадащ в южнославянската група, който през вековете расте, развива се и се издига до наддиалектен, национален стандартен език на македонския народ“.

„Македонският език е признат от Третата конференция на ООН за стандартизация на географските имена, проведена в Атина през 1977 г. Македонският език се преподава в много катедри по славистика, във факултети и университети в цяла Европа и света. Дългогодишната му говорна и писмена традиция е неоспорим факт в лингвистичната наука. Литературата на македонски език е носител на международни награди и признания", пише още в текста.

България официално входира декларацията си, че не признава „македонския език”