За нови руски атаки в близост до румънската граница с Украйна съобщават тази сутрин румънските медии.

Сигнали за въздушни тревоги и експлозии са били чути в украинските дунавските градове Рени, Измаил и Килия, предава Диджи24. Сирените са се чували и от румънската страна на Дунав.

На този фон тече безпрецедентна активност на румънската армия по делтата на Дунав. Румънското министерство на отбраната започна да строи противовъздушни убежища за жителите на село Плауру (окръг Тулча), където бяха открити останките от дрон.

“Работата се извършва в съответствие с решението на Националния комитет за извънредни ситуации за защитни мерки на национална територия в непосредствена близост до зоната на конфликта в Украйна“, се казва в официално съобщение на военното ведомство, публикувано на сайта на институцията. 

Отряд от 50 военнослужещи от 10-та бригада Строителни войски с 20 единици техника изгражда две укрития от полуготов бетон. Всяка от тях е с размери 9,6 метра дължина, 2 метра ширина (отвътре) и 1,5 метра височина.

Миналата седмица румънското министерство на отбраната съобщи на два пъти  - във вторник и събота, че са открити останки от дронове в окръг Тулча в югоизточната част на страната. Извършва се проверка за установяване на времето и обстоятелствата, при които са навлезли на румънска територия. Президентът Клаус Йоханис каза в събота, че смята, че инцидентът е причинен от руски атаки срещу украински пристанища на река Дунав.