Руската войска използва химическо оръжие при атака срещу завода Азовстал в Мариупол. Това съобщи лидерът на "Азов" Андрей Билецки в своя Telegram канал, цитиран от УНiАН.

"Руснаците предприеха химическа атака срещу крепостта на украинските бойци – Азостал. Трима души са с ясни признаци на отравяне с военни химикали", добави той.

"Те не могат да превземат Мариупол, не могат победят украинските защитници. Отчаяни са и нямат друг избор, освен да използват безразборно забранени оръжия", подчерта Билецки.

Пострадалите имат дихателна недостатъчност, вестибуло-атактичен синдром, информира УНiАН.

Бойците от Азов твърдят, че за атаката с химическо оръжие е използван дрон. Съобщава се, че най-вероятно отровното вещество е зарин.

Властите в САЩ и Великобритания реагираха на твърдението, че руските нашественици са използвали химическо оръжие в Мариупол. 

Британският външен министър Лиз Тръс изтъкна, че вече се проверява тази информация. 

„Използването на такива оръжия ще доведе до ескалация на конфликт. Ние ще поискаме отговор от Путин и неговия режим“, добави тя. 

Пред CNN пък говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че са загрижени, защото руснаците можело да използват сълзотворен газ, смесен с отровни вещества, за да не допуснат безредици.