Службите за сигурност на Обединеното кралство разследват руски агент във връзка с ваксините. Към момента се смята, че те дори имат доказателство, че агент на Русия е откраднал формулата на ваксината AstraZeneca. Целта била, тя да се използва за направата на руската ваксина Sputnik.

Според доклад, формулата, както и други важни данни са откраднати директно от фармацевтичната компания.

И двете ваксини са аденовирусни, което означава, че използват други вируси, за да помогнат на имунната система на организма да се бори с коронавируса.

Според Джеймс Брокеншир – министър на сигурността, повече от 95% е сигурно, че руските разузнавателни агенции са отговорни за атаките срещу фармацевтични компании и изследователски групи.

Той каза: "Мисля, че руското правителство е толкова лицемерно, че твърди, че подкрепя отговорното поведение в киберпространството, докато тайно извършва кибератаки като тази и други."

Депутатът от консерваторите Боб Сили, който е специалист по руските въпроси, предупреди, че „трябва да се заемем сериозно с руския и китайския шпионаж“.

„Независимо дали се краде формулата на AstraZeneca или ни изнудват чрез тези авторитарни и тоталитарни режими, трябва да станем по-умни към тях,“ каза той.

Това идва след доклад през 2020 г., който заключава, че Русия „представлява непосредствена и голяма заплаха за националната сигурност на Обединеното кралство“.

Москва се опита да повлияе на референдума за независимост на Шотландия през 2014 г., заявиха членовете на Агенцията по разузнавате.

Те обаче не откриват никакви доказателства, че Владимир Путин се е опитал да повлияе на референдума за Brexit през 2016 г. А причината - защото правителството не е разследвало случая.

Превод: GlasNews.bg