Плачещ руски войник удари звучен шамар на президента Владимир Путин за убийството на цивилни и деца в Украйна.

Смята се, че тримата войници са били свалени от украинското въздушно пространство миналата седмица. След това им е дадена възможност да разговарят с журналисти в информационната агенция Интерфакс Украйна.

Един от войниците, Галкин Сергей Алексеевич, се извини за действията на Русия в Украйна.

„Извинявам се за себе си, за моя отряд до всеки дом до всяка улица на всеки гражданин на Украйна, на възрастните хора, на жените, на децата за нашето нахлуване в тези земи. Сърдечно се извинявам за нашата инвазия,” каза той.

34-годишният Алексеевич помоли руските сили да свалят оръжие и призова Путин да престане да изпраща войници, които да убиват в Украйна.

Това идва след съобщения, че руски войници държат пациенти и лекари за заложници в болница в Мариупол, твърди областен управител.

„Когато се озовахме в Украйна, разбрахме, че това е истинско бедствие. Много роднини и приятели на украинци живеят на територията на Руската федерация. Тук живее една мирна и добра нация,“ добави войникът.

Максим Черник, заловен военнослужещ от руската 16-та мотострелкова бригада, добави: „Беше ужасно чувство да осъзнаем каква грешка сме допуснали.

„Това ще отнеме повече от една година. Ще отнеме десетилетия, може би векове. Просто не искам да живея след всичко това след това, което се случва тук,“ каза още той.

Родители са били принудени да оставят недоносени бебета в болница в украинския град, където около 350 000 души са хванати в капан, а храната и водата им са на привършване, се казва в доклади.

През последните дни се разиграха ужасяващи сцени на бомбардирани сгради и улични боеве, докато руската армия обстрелва града, а украинските жители се готвят да се бият до смърт, за да ги държат навън.

„Невъзможно е да се измъкнем от болницата“, написа г-н Кириленко в публикация в Telegram. — Стрелят силно, ние седим в мазето.

Колите не могат да пътуват до болницата вече два дни. Наоколо горят високи сгради.

Според Украйна Русия е блокирала конвой в Бердянск, който се опитва да донесе хранителни продукти до обсадения град Мариупол, а от Червения кръст заявиха, че отчаяните семейства гладуват, тъй като храната и водата са свършили.

Превод: GlasNews.bg