Твърди се, че руските войски, пратени на атомната електроцентрала в Чернобил, се прехвърлят бързо през границата в специално медицинско заведение в Беларус. Причината за това била облъчване с радиация.

Ръководителите на американското разузнаване обаче казват, че руските сили са започнали да се изтеглят от региона, след като от Кремъл обещали да намалят атаките.

Служител на украинската държавна агенция, която наблюдава зоната каза, че облъчените руски войници са били откарани от автобусния в клиника в Гомел за лечение.

Ярослав Емеляненко написа във Facebook: "Днес в Беларуския център за радиационна медицина в Гомел беше докарана още една група руски облъчени терористи, които завзеха Чернобилската зона."

„Копали ли сте окопи в Червената гора? Сега живейте с това до края на краткия си живот. Има правила за работа в тази област. Те са задължителни, защото радиацията е физика – тя работи без оглед на статуса или пагоните по униформата. С минимална интелигентност в командването или войниците - тези последици можеха да бъдат избегнати,“ казва още той.

Американски служител също потвърди пред АФП, че руските войници „се отдалечават от Чернобилското съоръжение и се преместват в Беларус“.

"Смятаме, че си тръгват, не мога да ви кажа, че всички са си отишли,“ се съобщава още.

Припомняме, че московските сили окупираха Чернобилската площадка в първите дни на инвазията миналия месец и за известно време попречиха на персонала, поддържащ съоръженията там, да напусне или да бъде освободен от други работници.

Служителите на обекта по-рано описаха нахлуващите войски като изпратени на „самоубийствена“ мисия, заявявайки, че техните превозни средства и оборудване нямат антирадиационна защита.

Дежурен работник, говорейки пред Ройтерс, казва, че когато руснаците завзели контрола над района, конвоят е издигнал облаци радиоактивен прах, докато е карал през силно токсичната „Червената гора“, която е получила името си, когато десетки квадратни километри борови дървета стават червени след радиация от експлозията през 1986 г.

Руските войски се изтеглят от Чернобил и Гостомел

Пожари все още горят край Чернобил, повишени са радиационните нива

Калиев йодид срещу радиация! Презапасяват ли се пловдивчани с препарата?

Превод: GlasNews.bg