Европа беше разтърсена преди броени дни от ужасната новина, сполетяла Украйна. До последно никой не вярваше, че напрежението между двете стани ще ескалира до степен война. За съжаление, това се случи. Последваха много жертви и разрушения.

Проф. Олег Рубел, преподавател в Одеския държавен университет, коментира, че до него е достигнала информацията за покачване на радиационния фон край АЕЦ "Чернобил" с над 20 пъти. Тази новина е изключително обезпокоителна и много хора, не само в Украйна, предприемат редица от мерки. В България притеснението от радиация също не отсъства.

Радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил повече от 20 пъти

До GlasNews.bg достигаха сигнали за засилено търсене  на препарата „Калиев йодид“ в пловдивски аптеки. Калиев йодид се използва за профилактично лечение на ефектите на радиоактивен йод върху щитовидната жлеза. Екипът ни направи проверка. От седем посетени аптеки в града, четири са имали запитване за лекарството. Фармацевтите споделиха, че са малко изненадани, тъй като при една сериозна ядрена авария, това не би помогнало. Въпреки това, в една от веригите са изкупени почти изцяло наличните количества на йодна тинктура.

"Не е много за смях, но изкупиха йодната тинктура, и Антиструмин как така нямало... медицински лица и не търпят възражения", споделят в мрежата фармацевти.

"Някой е подшушнал, че се покачва радиацията! И при нас е така", казват от друга аптека в Пловдив.

"Вече търсят и при нас. Казах, че нямаме, няма и да имаме. Реакцията: "Как така нямате? Утре ако Путин пусне бомба, какво правим. Вие сте длъжни да го имате, ясно ли ви е".

Д-р Мартин Наков е млад специалист, лекар по дентална медицина в Пловдив. Семейството му също е част от фармацевтичния бранш. Те активно следят случващото се покрай коронавируса. Запознати са кога, кои лекарствени продукти и в какви количества са били с най-засилено търсене.

„Интересът към калиевия йодид все още е в границите на нормалното и за момента не се наблюдава засилено търсене. Нека хората да не изпадат в паника, да не се презапасяват излишно с медикаменти, както и да не приемат такива, без изричното им назначение от медицинско лице“, посъветва той.

„Калиев йодид най-често се предлага под формата на таблетки, но може да се среща и като разтвор с различни концентрации. Използва се при лечение на заболявания, свързани с дефицит на йод,  както и при хора, работещи в близост до ядрени реактори за профилактика“, обясни д-р Наков за GlasNews.

„Новините и слуховете в днешно време се разнасят изключително бързо, изключение не прави и ситуацията, породена от войната в Украйна. Русия привежда в готовност ядрени оръжия и от там се появява глобалната заплаха за всички хора. Страхът е силна емоция, която кара доста хора да изпаднат в паника и да се презапасяват. Такъв беше и случаят с коронавируса и началото на пандемията, когато витамин „С“,  „Цинк“, витамин "Д“, имуностимуланти и какво ли още не, бяха изкупени за броени дни. Калиевият Йодид се използва често при радиационни аварии като защитна мярка, но ако се стигне до подобен сценарий, няма как човек да се надява, че това ще го спаси“, допълни медикът.

Справка показва, че йодните таблетки са предназначени за употреба от хора в близост до ядрен реактор в случай на изпускане на радиоактивен йод във въздуха след ядрена авария. Калиев йодид се използва за профилактично лечение на ефектите на радиоактивен йод върху щитовидната жлеза. Калиев йодид не предпазва от друг вид радиация поради други радиоактивни вещества. Абсорбацията на радиоактивен йод в щитовидната жлеза може да бъде блокирана чрез незабавното приложение на висока доза калиев йодид. По този начин щитовидната жлеза абсорбира достатъчно количество йод и радиоактивният йод вече не се абсорбира. Рискът от рак на щитовидната жлеза от излагане на радиоактивно йодно лъчение е по-висок при младите хора, отколкото при възрастните хора.

Плодът, започвайки с 12-та седмица, новородени и деца представляват най-чувствителните категории, тъй като щитовидната жлеза при млади индивиди все още е във фаза на растеж.

Йодните таблетки трябва да се прилагат само под контрола на компетентните органи. За най-добра възможна защита, дозата трябва да се приложи възможно най-скоро след обявяване на присъствието на радиоактивен йод във въздуха.

Обичайната доза е: Възрастни и деца над 12 години: 2 таблетки (еквивалентно на 100 mg йод) Деца на възраст 3-12 години: 1 таблетка (еквивалентни на 50 mg йод) Деца на възраст 1 месец -3 години: 1/2 таблетка (еквивалентно на 25 mg йод) Новородени (до 1 месец): 1-/4 таблетка (еквивалентно на 12,5 mg йод)

Както всички лекарства, са възможни и нежелани реакции. Редките засягат по-малко от 1 на 1000 потребители.

Д-р Наков посъветва още хората да знаят, че винаги могат да се консултират с техния личен лекар или с фармацевта от най-близката до тях аптека.