Пътничка, която пътувала с влак от Пловдив до Асеновград, разказа необичайна история, която с патос определя като "изнудване" и дори "рекет". Тя пристигнала на железопътната гара под тепетата и се приготвила да си плати за пътуване до родопския град, за да се качи на влака в 15:58 часа. Вместо обичайната цена от 1,30 лв. ѝ обявили цена от 1,80 лв. за пътуването.

"Питам защо и ми отговарят, че е бил билет със запазено място, че влака е бил 1-ва класа", предава тя отговоря на служителите.

Разликата от 50 стотинки възмутила жената и тя изразила недоволството си. Като се мотивирала с това, че по маршрута има прикачвания, а и иска да ползва редовна линия.

"Естествено, аз възразих и си искам билет за Асеновград от 1,30, че не искам 1-ва класа, че ако трябва ще пътувам права. Така или иначе в Крумово ще се прехвърлим на друг влак, защо да плащам повече. Ние, асеновградчаните, не сме виновни, че има ремонти и т.н. Показах на диспечерката, че по разписание има влак за Асеновград от 15:58 часа и че си искам билет за Асеновград", продължава разказа си асеновградчанката.

Служителите обаче ѝ предложили да се качи в следващият влак, който бил чак след час.

"Крайно съм възмутена. Така били им разпоредили. Досега не ми се беше случвало такова нещо. Явно някой си е решил да си напълни джобовете. Срещу несправедливостта никога не съм мълчала, няма и да мълча. Оказа се, че една от жените на опашката и тя е за Асеновград и взе кураж от мен и тя възрази", допълва тя.

Дамата споделя за неприятната история, използвайки трибуната на социалните мрежа, като призовава и други асеновградчани да не се примиряват с подобни практики.

"Ако сме единни, можем да постигнем много неща", заключава тя.

Ситуацията възмущава много граждани, които често пътуват по линията Асеновград - Пловдив. Хората отбелязват, че пътниците са свикнали с тарифата, особено по-уязвимите социално. Не липсват и пътници, които също са се сблъскали с подобна практика.

"Това ми се случи преди 3 месеца . Аз пуснах жалба до БДЖ . Увериха ,че това няма да се повтори ,ама явно пак за започнали. Да не е редно. Вижте в интернет БДЖ жалби и сигнали и напишете там . Това ще коригира ситуацията ,защото ще е втори сигнал по темата", коментира Ема Д.

"Това е бил влак за Варна явно. И от Крумово в посока Пловдив ни задължават да си купуваме запазено място - ползваш или не, няма значение. За десет минути път, но това е", твърди Мари П.

"Не сядайте във вагона, който е първа класа! Иначе билета все още си е 1.30 лeва", призовава Диана М.

Припомняме ,че БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г., съобщи превозвачът на сайта си преди дни. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1 лев.

Вижте и цялата публикация на асеновградчанката:

"Добро утро, асеновградчани! Вчера се случи нещо необичайно на ЖП гарата в Пловдив. Бързах да хвана влака за Асеновград, който по график беше 15:58 часа.

Искам си аз билет за Асеновград и ми казват 1,80 лв. Питам защо и ми отговарят, че е бил билет със запазено място, че влака е бил 1-ва класа.

Естествено, аз възразих и си искам билет за Асеновград от 1,30, че не искам 1-ва класа, че ако трябва ще пътувам права. Така или иначе в Крумово ще се прехвърлим на друг влак, защо да плащам повече.

Ние асеновградчаните не сме виновни, че има ремонти и т.н. Показах на диспечерката, че по разписание има влак за Асеновград от 15:58 часа и че си искам билет за Асеновград.

Предложи ми следващия от 17:10 часа. Крайно съм възмутена. Така били им разпоредили. Досега не ми се беше случвало такова нещо.

Явно някой си е решил да си напълни джобовете. Срещу несправедливостта никога не съм мълчала, няма и да мълча. Оказа се, че една от жените на опашката и тя е за Асеновград и взе кураж от мен и тя възрази.

Това си е чисто изнудване, рекет! Моля, всички съграждани да възразят и те и да не си затварят очите, да не мълчат срещу модерните крадци. Ако сме единни, можем да постигнем много неща. Приятен ден на всички!"

Снимката е илюстративна