Гневът е емоционално състояние, което може да предизвика смут в ума и тялото ви. Той може не само да увеличи сърдечната честота и кръвното налягане, но дори и нивата на енергия и адреналин. Това може да бъде причинено от нещо незначително, като задръстване, кавга с близки, проблеми в работата или много други причини. Гневът може да бъде и начин за изразяване на други чувства, като страх, вина или тъга. Стресовите ситуации могат да ни ядосат по-често от обикновено.

Гневът е здравословна емоция, стига да не е разрушителна за вашето психическо здраве и за хората около вас. Ако често се ядосвате, може би си струва да се научите как да контролирате себе си и да управлявате гнева си, пише Health Shots.

Гневът е естествена и здравословна реакция на трудни условия, но гневът значително повишава нивата на стрес, така че не трябва да му позволявате да поеме контрол над вас. Изблиците на гняв могат да доведат до различни здравословни проблеми, включително отслабена имунна система, главоболие, мигрена и повишен риск от инфаркт.

Проучване, публикувано в Journal of Medicine and Life, потвърди идеята, че упражненията помагат за намаляване на гнева и стреса, понижават кръвното налягане и увеличават чувството на удовлетворение чрез освобождаване на ендорфини в кръвта. Фитнес експертът Мики Мехта споделя упражнения за управление на гнева, които можете да добавите към ежедневието си.

Дълбоко дишане

Упражненията за дълбоко дишане могат да помогнат на тялото ви да се отпусне. Дълбокото дишане е полезна техника, която ви помага да се отпуснете, особено когато почувствате, че гневът ви нараства. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да излезете от този сценарий и да отидете на тихо място, където можете да съберете мислите си и да се прегрупирате. Затворете очи, седнете удобно, поставете една длан на стомаха си и поемете дълбоко въздух, като се концентрирате върху въздуха, който влиза в дробовете ви. Издишайте бавно след кратка пауза.

Бокс

Сложете си боксовите ръкавици и излейте гнева си върху боксовата круша. Вземете клас по бокс или кикбокс, за да облекчите гнева и стреса. Упражнението е не само чудесен начин за намаляване на стреса, но е и чудесен начин да останете във форма.

Бърза разходка

Ако не можете да бягате, направете 20 минути бърза разходка, за да отпуснете ума си. Ходенето е фантастичен начин да останете във форма, а също така е чудесен начин да увеличите гъвкавостта, да намалите хормоните на стреса и да охладите гнева. Освен това дава възможност да се свържете отново със себе си.

Скачане на въже

Скачането на въже е друго упражнение с висока интензивност, което изисква фокус и концентрация. Най-хубавото на тази тренировка е, че ускорява пулса ви и бързо изгаря калории. Освен това скачането на въже ви помага да откъснете ума си от гнева и да координирате движенията на краката си.

Прогресивна релаксация

Легнете на земята или върху постелка, съзнателно напрягайки и отпускайки една голяма мускулна група наведнъж. Затворете очи и напрегнете пръстите на краката си за няколко секунди, преди да отпуснете мускулите си. Тази релаксираща практика намалява стреса, гнева и напрежението. Не забравяйте да дишате и обръщайте внимание на тялото си.

Помоли за помощ

Ако откриете, че нивата на гнева ви излизат извън контрол твърде често, приемете това като предупредителен знак и потърсете професионална помощ. Можете да посетите психолог, за да се почувствате по-спокойни и да получите съвет относно управлението на гнева.

Специалист ще може да намери правилното лечение на гнева, включително техника за говорна терапия, наречена когнитивно-поведенческа терапия. Това ще ви помогне да установите причините за гнева си и как най-добре да се справите с тях.