Радиационният фон около АЕЦ "Чернобил" се е покачил над 20 пъти. Този коментар направи проф. Олег Рубел, преподавател в Одеския държавен университет. Той коментира, че в странат има 15 реактора и според него много от тях са под обстрел.

Припомням, че атомната електрическа централа е под руски контрол в момента.

"Ние в момента не можем да я контролираме. Вече има информация, че радиационният фон наоколо се е покачил повече от 20 пъти. Това означава, че най-вероятно нещо са повредили. Аз оценявам тази опасност като реална, още повече, че в Украйна има 15 реактора и много от тях в момента са под обстрел. Има опасност руските войски да направят катастрофа от световен мащаб", каза проф. Рубел пред bTV.

Много големи са екологичните проблеми сега следствие войната. Загубите може да бъдат оценени над 30 млрд. евро. Това е огромна катастрофа, но основата катастрофа е че Чернобил е в ръцете на захватчиците, допълни проф. Рубел.

В Одеса тези, които имаха желание да се евакуират успяха, това са жените и децата. Мъжете са мобилизирани и тяхното излизане зад граница е ограничено.

В зоната на Чернобил е регистрирана повишена радиация

Припомняме, че преди дни руските сили установиха контрол над АЕЦ "Чернобил". Още тогава в съобщение във Facebook страницата на Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна, бе обявено, че в зоната на Чернобил е регистрирано превишение на контролните нива на радиация.

Тази информация бе отхвърлена от Русия.

Централата в Чернобил не е активна. Реакторът, който се взриви през 1986 г. се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация. Районът в радиус от 32 км около АЕЦ-а е обявен за забранена зона, а за спазването на ограниченията и контрола върху нивата на радиация е отговорна Държавната инспекция за ядрена регулация на Украйна.