Световната здравна организация (СЗО) е разрешила на Сърбия да произвежда РНК /mRNK/ ваксини. Това съобщи днес сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар, цитиран от Танюг, предаде БТА.

След среща с директора на канцеларията на СЗО за Сърбия Фабио Скано министърът каза пред журналисти, че Сърбия е единствената страна в региона и в тази част на Европа, която е успяла да получи това разрешение.

"Това е сериозно задължение за цялата ни здравна система, защото сега от нас се очаква да започнем да правим това, и същевременно да има достатъчно качествени ваксини не само за нас и региона, а и за целия свят, защото това е глобален проблем и всички по целия свят трябва да се ваксинират в достатъчен брой, за да излезем от коронавируса", каза Лончар.

Скано честити на Сърбия от името на СЗО. "Развълнувани сме, че Сърбия получи възможност за нова технология на mRNK, която в бъдеще ще даде възможност за производство и на ваксини, и на други биотерапевтични средства, от които всички ще имат полза", каза Скано.