САЩ включи Хърватия в програмата за безвизови пътувания "Виза уейвър".

Това ще позволи на гражданите на страната да пътуват до Америка без виза за престой до 90 дни, съобщи американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

"Днешното включване на Хърватия като нов участник в програмата "Виза уейвър" е важно признание за споделените интереси на нашите страни в областта на икономиката и сигурността", това посочи Майоркас в съобщение.

"Виза уейвър" (Visa Waiver Program) е всеобхватно партньорство за сигурност между Съединените щати и определени държави, което улеснява международното пътуване до САЩ за бизнес или туризъм без виза за до 90 дни, като същевременно защитава националната сигурност.

За да участва в VWP, една държава трябва да отговаря на изискванията, свързани с антитероризма, правоприлагането, прилагането на имиграцията, сигурността на документите и управлението на границите на постоянна основа. Тези изисквания включват процент откази на неимигрантска виза под 3%, издаване на защитени документи за пътуване и тясно сътрудничество с правоприлагащите органи на САЩ и органите за борба с тероризма.

Припомняме, че в България този дял продължава да е около 9%, което не позволява на страната да влезе в механизма и българските граждани да могат да пътуват безвизово до САЩ.

Досега само Кипър, Хърватия, Румъния и България бяха единствените държави от ЕС, чиито граждани все още се нуждаят от виза за влизане в САЩ, но наскоро и Румъния получи уверение, че Вашингтон скоро ще отмени изискването за тях.