За това, че Генералният щаб на Северна Македония е одобрил прехвърлянето на 12 хеликоптера Ми-24 на Украйна, съобщи министърът на отбраната на тази страна Славянка Петровска в ефира на местния телевизионен канал Алсат.

Северна Македония е готова да даде на Украйна 12 хеликоптера Ми-24, които страната закупи от Украйна още през 2001 г. Това решение беше одобрено от Генералния щаб на Северна Македония и сега правителството на страната трябва да потвърди предаването на техника на заседание, което ще се проведе на 29 март.

Според министъра на отбраната на Северна Македония Славянка Петровская отбранителната способност на нейната страна няма да пострада от прехвърлянето на този тип военна техника на Украйна. В замяна на прехвърлените хеликоптери Северна Македония ще закупи нови, но вече западни хеликоптери.

По думите на министъра на отбраната това са хеликоптери, които са към края на срока си на експлоатация, но въоръжените сили на Украйна наистина имат нужда от тази техника и тя е добре позната на украинските летци. Славянка Петровска уточни, че част от тези хеликоптери Ми-24 не са били използвани от въоръжените сили на Северна Македония от известно време.

Според Defense24 четири от тези 12 хеликоптера са модернизирани. По-специално, хеликоптерите получили нова авионика, която позволява използването на очила за нощно виждане, както и системата за нощно виждане Aviators. Освен това хеликоптерите получили нова модерна навигационна система и други актуализации.

Припомняме, че Северна Македония предаде четири щурмови самолета Су-25 на Украйна. Прехвърлените самолети не са в летателна годност, така че вероятно ще бъдат използвани за резервни части.

Също така миналото лято, според съобщения в медиите, Северна Македония предаде на Украйна 4 самолета Су-25, които бяха закупени от Украйна преди 20 леи.