Северна Македония ще поправи конституцията си, непосредствено преди присъединяването си към ЕС и тогава в нея ще бъдат включени по-малките етнически общности, живеещи в страната, които не са изброени в най-високия нормативен акт в страната.

За София, от друга страна, все още съществува реч на омразата срещу България в учебниците и в публичното пространство и има системно нарушаване на правата на гражданите на Македония от български произход и тяхната дискриминация, пише скопското опозиционно издание "Република".

Попитан дали ако българите бъдат включени в македонската конституция, ще се изисква реципрочност, т.е. включване на македонците в българската конституция, като се има предвид, че в България има македонци (според изданието-бел.ред.), Заев казва, че това е право на България, и че намесата във вътрешните работи на съседна държава не е послание за приятелство.

"Това е право на България. Винаги е хубаво да имаме взаимност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство. Това остава за тях. Казвам го като наша потребност, а не защото България го иска", твърди Заев.

Македонски учен поиска от Брюксел да осъди лозунга: "Македония е българска!"

7 условия от София към Скопие. Изпълнят ли ги – EС. Ако не – Титомански стил!