България не ни пуска в ЕС, но ще ни отведе в Космоса, пише македонският вестник "Дневник".

Ново правителство, нови детски градини, пътища, болници, съкращаване на държавната администрация... обеща шоуменът и лидер на българската партия "Има такъв народ" Слави Трифонов и с обещанията си стигна до Космоса, пише изданието и продължава: "Ще подаде заявление за членство на България в Европейската космическа агенция, защото само България не е член там.

"Ще направя всичко възможно да изпратя мъж и жена, които ще бъдат първите български космонавти в НАСА. Ще направя всичко възможно един северномакедонски астронавт да се присъедини към тях. "За да не гледаме надолу към страната от срам, а да започнем да гледаме към звездите", цитира изданието Трифонов.

След изборите, които по отношение на резултатите са почти копие на проведените през април, шоуменът политик вече обяви, че сам ще сформира правителство и дори обяви състава му, допълва "Дневник".

И докато съседите чакат официалните резултати и уреждането на проблема, македонските власти упорито изпращат съобщения, че очакват в България скоро да бъде сформирано политическо правителство и стабилно парламентарно мнозинство, с надеждата, че преговорите ще продължат и по този начин ще бъде вдигнато ветото до края на годината.

Премиерът Зоран Заев, след като каза, че ще ходи в София отново и отново и отново, докато се намери решение, очаква работещ парламент и политическо правителство в София да деблокират пътя ни към ЕС, посочва вестникът.

Той дори се надяваше, че изборите в България ще бъдат изключително успешни, независимо какво е имал предвид под успех, и че политиците ще сформират коалиция, която ще бъде парламентарно мнозинство, и ще сформират ново българско правителство, с което той ще продължи разговорите. Той повтори, че "няма да се откажем и да продължим, докато не разрешим този отворен въпрос".

Но сигналите от България остават същите, каквито и да са резултатите, позициите на официална София няма да се променят. Президентът на България Румен Радев повтори, че "политиката на България спрямо Северна Македония не зависи от това кое правителство е на власт и какъв ще бъде парламентът, а от провеждането на открит конструктивен диалог между Скопие и София и трябва "да се движи между двете столици, а не в Брюксел или Париж, и зависи от критериите, които Скопие ще изпълни за членство в ЕС. "

На въпрос дали България ще премахне блокадата, Радев отговори, че "нашите приятели от Северна Македония и ръководството на страната трябва сами да премахнат блокадата".