Вероятно скоро ще се наложи почиващите да се снимат на видеоклипове, за да покажат как си правят тест за Covid-19 при пътуване в чужбина.

Скъпите PCR тестове също трябва да бъдат заменени с тестове за самостоятелна употреба. LFD е бърз тест за хора, които нямат симптоми на коронавирус и могат да си го правят сами. Те осигуряват резултат в рамките на половин час, но има опасения, че трети страни могат да го вземат от името на друго лице.

Предвиждат се и мерки, за да се гарантира, че с новата система няма да се злоупотребява.

Опциите включват правене на LFD теста на летища на регистриран сайт за тестване или заснемане на себе си как се тествате и показване на видеоклипа на изпитващата компания.

Департаментът по здравеопазване може да постави редица изисквания към доставчиците на тестове, за да се гарантира, че ще се избягват фалшиви резултати.

Те могат да включват проверка на самоличността на пътуващия, гарантиране, че са направили теста и поставяне на пробата им в запечатана торба, докато резултатът не бъде върнат.

Източник казва пред Telegraph: „Трябва само да погледнете социалните медии, за да видите видеоклипове на хора, които ги фалшифицират (бърз тест за ковид).“

Ръководителите на авиокомпании и летища призоваха напълно ваксинираните хора да имат право да пътуват без никакви тестове.

Шефовете на Хийтроу и Гетуик, BA и easyJet заявиха, че това ще доведе Великобритания в съответствие с другите европейски страни.