Улиците в части от Великобритания се превърнаха в реки. Гръмотевични бури са обхванали страната. Само за три часа огромно количество дъжд се изсипа над улиците. Това се случва след като гореща вълна беше обхванала Острова.

Властите са разпоредили хората да се подготвят за очаквани наводнения. Три милиона жилища са в риск. Това важи особено за живущите на приземни и първи етажи. Жителите са предупредени още за прекъсвания в електрозахранването както и хаос с трафика по пътищата. Съветват ги още да обезопасят най-важните си вещи, в случай, че домовете им са засегнати от стихията.

Появиха се и видеа, които показват старта на дъждовете. Кръстовища в Девън и Корнуол започват да се наводняват, докато лондончани се крият под дървета, одеяла и капаци на кофи за боклук.

Цяла Англия и Уелс е поставена под предупреждение за гръмотевична буря за днес, с отделно предупреждение за дъжд за Шотландия. Съобщава се и за очаквана гръмотевична буря в цяла Южна Англия утре.

Синоптиците казаха, че са възможни внезапни наводнения и условията могат да доведат до закъснения на влаковете и движението на автомобилите. Възможно е при нужда затварянето на някои пътища.

Днес са наложени ограничения на скоростта по някои железопътни маршрути в Шотландия поради проливния дъжд - засегнати бяха влаковите услуги между Глазгоу и Инвърнес, Пърт, Дънди и Абърдийн.

Експерти смятат, че сушата далеч не е приключила, тъй като страната се нуждае от седмици валежи, за да възстанови запасите. Това идва след най-сухия юли в страната в историята и най-сухата първа половина на годината от 1976 г.

Превод: GlasNews.bg