Туризмът не трябва да бъде обвиняван за резкия скок на новозараените с коронавирус в Гърция, заяви министърът на туризма Харис Теохарис, след като правителството въведе някои ограничения от петък, целящи да спасят летния туристически сезон, пише в. "Катимерини".

Гърция, която разчита на туризма за една пета от икономиката си, стартира сезона през май с надеждите, че приходите ще достигнат поне до половина на рекорда от 2019 г., когато над 30 милиона души посетиха страната.

Има нещо гнило в... Гърция. Над 3000 заразени с коронавируса, само за ден

"Отварянето на туризма беше направено много внимателно, през първите 10 дни на юли едва 74 от взетите 105 609 проби на входните пунктове на страната бяха положителни, тоест само 0,07 процента", посочи министърът.

"Нашата страна няма проблем с отварянето на границите си", добави той. "Увеличаването на инфекциите не е свързано с туризма".

Правителството се надява поне на частично съживяване на туристическия сектор това лято, но е обезпокоено от разпространението на силно заразния "Делта" вариант.

Около 41% от гърците са напълно ваксинирани, а туристите трябва да покажат документ за ваксинация или отрицателен ПСР тест на влизане в страната.

Гърция съобщи за 3109 нови случая на коронавируса вчера, с което общият брой на потвърдените случаи от началото на пандемията достигнаха 444 783. Починали са 12 806 души.

Страната вече ще изисква от клиентите в ресторантите, баровете и кафенетата на закрито да представят доказателство, че са ваксинирани срещу К-19.