Ваксините срещу коронавируса помогнаха на много хора по света. Но не бяха малко случаите на непредвидени странични ефекти след употребата им. Такава е и историята на един баща. Той прекара 420 дни в болница след имунизация с продукта на АстраЗенека.

Първата си доза от ваксината поставя през март миналата година. Няколко дни след това 58-годишният мъж изпитва силни болки и изтръпване. През целия си престой в лечебно заведение в Стафордшир той е парализиран.

Поставен е и на вентилаторно дишане.

Бившият охранител е диагностициран със синдром на Гилен-Баре (GBS) - много рядко и сериозно заболяване, при което собствената имунна система на човека атакува нервите.

Повечето хора обикновено се възстановяват от състоянието в рамките на шест месеца до една година, но около един на всеки пет души остава с дълготрайни проблеми, като например неспособност да ходи без помощ.

Антъни, който сега се нуждае от инвалидна количка и проходилка, докато е вкъщи със съпругата си и двете си дъщери, казва, че никога няма да бъде същият, след като нервите му са трайно увредени.

„Въпреки че лежах парализиран в болнично легло, семейството ми премина през много повече от мен,“ споделя той.

След като започва да диша самостоятелно през октомври, той е в състояние да движи единствено главата си.

„Имаше звънец до леглото ми, за да извикам медицинските сестри, когато се наложи и трябваше да го удрям с глава, защото не можех да използвам ръцете си. Беше ми много трудно, защото мозъкът ти казва да станеш от леглото, а тялото ти не може. Когато започна физиотерапията плачех, защото нямаше никакъв напредък,“ допълва още той.

„Антъни ще полага усилия доколкото може и ще продължи напред. Лекарят ни каза, че ще трябва да изчакаме и да видим доколко ще се възстанови. Категоричен съм, че беше ваксината, беше добре, допреди това,“ казва неговият болногледач.

„Не мога да ходя на работа, да шофирам или да се обличам сам. Ръцете ми са толкова зле, че не мога да хвана нищо. Ползвам инвалидна количка и имам проходилка, на която трябва да се облягам. Не мога да стоя сам. Мога да ходя само до 20 метра. Не бих го пожелал на най-големия си враг. Ужасно е, но имам късмет, че съм жив,“ казва Антъни.

В онлайн публикация през 2020 г. Националната здравна служба заяви: „В миналото ваксинациите (особено ваксината срещу грип, използвана в САЩ по време на епидемия от свински грип през 1976 г.) бяха свързани с повишен риск от синдром на Гилен-Баре.

Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) следи всички потенциални нежелани реакции.

Одобрени са различни ваксини срещу коронавирус и повече от 50 милиона души в Обединеното кралство вече са получили поне една доза.

Pfizer, Astra-Zeneca и Moderna са разработили безопасни и ефективни ваксини, които могат значително да намалят риска човек да се разболее сериозно от Covid-19.

Превод: GlasNews.bg