Четирима души са загинали, а над 150 други са ранени в резултат на разрушителното земетресение от 6,4 по скалата на Рихтер, което разлюля Албания в ранните сутрешни часове на деня, предава AFP, като се позовава на информация от местните власти и медии.

Земетресението в Албания взе три жертви, 50 души са ранени СНИМКИ

Телата на мъж и жена са извадени от развалините в Туман, северно от столицата Тирана.

Четвърто тяло е намерено в крайбрежния град Дуръс. Най-малко 150 души с наранявания са настанени в болници в Тирана и Дуръс, заяви здравният министър Огерта Манастерлиу.

В Дуръс е рухнала цяла сграда - хотел, предполага се, че десетките хора са под руините й.

В града вече са в ход спасителните операции за издирване на оцелели под развалините. Пожарникари и военнослужещи са разпределени да оказват помощ на бедстващите по домовете.

Припомняме ви, че трусът е станал на 30 километра северозападно от столицата Тирана на дълбочина от 20 километра.

Властите призоваха гражданите от най-засегнатите райони да не влизат в сградите. Хиляди хора са по улиците на страната от страх да не последва ново земетресение.

Албанците по улиците след труса – няма ток, нет… Няма данни за ранени българи

След първия трус са последвали няколко вторични, сред които и един с магнитуд 5,3, допълва Франс прес, цитирайки Европейско-Средиземноморския сеизмологичен център.

Първият трус е бил усетен и из Балканите, включително и в български градове – София, Кюстендил, Перник, Благоевград.

Силен трус от 6,4 по Рихтер удари Албания. Няма данни за жертви и разрушения!

Същият район в Албания беше разтърсен през септември от трус с магнитуд 5,6, определен от властите тогава като най-силното земетресение за последните 20-30 години. Тогава жертви и ранени нямаше, но бяха повредени стотици сгради.