"Правителството на Словакия ясно и недвусмислено заявява подкрепата си за влизането в ЕС на Република Северна Македония, а тази подкрепа е особено важна за нас в тези сложни моменти, когато ЕС не можа да постигне консенсус за нашия напредък." Това заяви днес на пресконференция министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, съобщава "Слободен печат".

Османи посочи, че ясно изразената подкрепа за Република Северна Македония в този момент представлява "знак за оптимизъм не само сред политиците, но и за администрацията и всички прогресивни сили в страната".

Австрия настоява „примерният кандидат" Северна Македония да започне преговори с ЕС

"Подкрепата от Словакия е ясна, недвусмислена и принципна. Северна Македония заслужи начало на преговори, за което има решение, прието с консенсус през март миналата година. Мога да се съглася, че не трябва да внасяме в ЕС неразбирателства, но в същото време обективно е впечатлението, което се създава и сред нас, и сред останалите страни в региона, че процесът на интеграция става непредвидим, неясен и е един вид подвижна цел, която не награждава според постигнатото, а според актуалните политически обстоятелства", каза Османи.

Той информира, че правителството е приело предложение за откриване на посолство на Република Северна Македония в Братислава, предава Дарик.

Словашкият министър на външните работи Корчок изрази подкрепата, която неговата страна дава на Скопие за начало на преговори с ЕС, изразявайки надежда, че членките на ЕС ще постигнат консенсус по време на португалското председателство в ЕС.

Корчок изтъкна също, че откриването на македонско посолство в Братислава ще означава развитие на отношенията между двете страни не само в политически, но и в икономически план.