Нашенецът Явор е категоричен, че ще избягва тази страна за в бъдеще.

Словения се намира в Югоизточна Европа. Граничи на запад с Италия, на югозапад с Адриатическо море, на юг и изток с Хърватска, на североизток с Унгария, на север с Австрия. Образувана е през 7 век, а по-късно пада под властта на баварците. Съвременна Словения възниква през 1991 г. след разпадането на бивша Югославия.

Градовете на Словения все още носят отпечатъка на Хабсбургската империя и Венецианската Република, докато високо горе в Юлийските Алпи бихте си помислили, че сте в Бавария. Относителното благоденствие на тази страна откъм „слънчевата част на Алпите” веднага се забелязва.

В Словения можем да се насладим на прекрасни величествени пейзажи, впечатляващи лозови масиви, приказни плажове и старинни сгради. Държавата е един малък свят, в който можем да откриете всичко: ски курорти, необятни и слънчеви плажове, чист планински въздух, уникален фолклор и пленителна гама от разнообразни забележителности.

От няколко българинът Явор Дончев е на ваканция в Словения, но от любима негова дестинация е на път да се превърне в отвратителна такава. Повече от 25 години мъжът я посещава редовно и дори се радвал на развитието й, но явно алчността е навлезнала и там по-брутален начин на някои места. 

За сравнение...

"Още от миналата година, когато при едното ми посещение там за 9-10 дни, попадах на жестоки цени на места, както и например един път на обяд в Блед, където най-евтината порция спагети беше 17€ и си поръчах нещо за 23 €, понеже нямаше друго по-евтино, с което да се наям. Друго място, което посещавах редовно е с 30-40% по-скъпо.", пише нашенецът в мрежата.

Някой да знае по-скъп паркинг някъде?

"Сега, отново в Блед паркирах на място до къмпинга, където навремето беше безплатно, от десетина години струваше 5€ на ден, въпреки, че им е пределно ясно, че над 80% от посетителите го ползват само за 1-2 до най-много 3-4 часа, а от скоро е 5€ на час!?! Честито на печелившите! Някой да знае по-скъп паркинг някъде?", пита Явор и споделя, че паркингът там дори не е асфалтиран.

Вечеря в селска кръчма

"Вчера отиваме на вечеря в селската кръчма, която е в малко село на 3 км. от Бохинско езеро. Най-евтиното беше пица маргарита за 11€, а останалите над 13-14€ и нагоре, а дори и не мислихме да ядем пица, но цените на останалите предлагани ястия за вечеря си казаха тежката дума. В Словения тези неща бяха винаги доста по-евтини от Австрия например, но вече на места не е така, та дори и в сравнение с много други държави.

Паркингите около Бохинско езеро, а и на километър в околноста, струват по 3€ на час, а на такива зверски цени за паркинги в Австрия, Италия и Германия по курорти тази година не съм попадал. Лифта Вогел, платих днес по 28€ на човек, който ме качи само на малко над 1500 м. В Австрия ме качват с 30% по-високо и струват с 30% по-евтино, а и стандарта е с 30% грубо казано по- висок. Няма да изпадам и описвам още подробности, но определено тази страна ще я избягвам за в бъдеще."

Същото е и в Хърватска

Веселина Димова споделя в коментарите под публикацията на Явор, че положението е идентично и в Хърватска. "Плаща се да влезеш във всяка катедрала, крепост, парк и тн. И то не малка сума. Цените по заведенията също са доста високи, особено в туристическите градове. В неизвестни места, човек може да намери много хубави, евтини и с добра кухня ресторанти", пише жената.

Според Марио Цанев най-приемливото съотношение цена/качество е в Андалусия и Северната част на Гърция. 

Снимка: Явор Дончев/Фейсбук