Докато на места в България цъфтят плодни дръвчета, днес в части от съседна Румъния е истинска снежна приказка. Сериозен снеговалеж е паднал в планините на страната. Това показват кадри, разпространени от Meteo Balkans.

Значителна снежна покривка има в района на Бъля -  ледниково езеро от циркус, намиращо се на надморска височина от 2040 м, във Фъгърашките планини.

 Местните дори са се заели със задачите да си осигурят партини през снега. Езерото, което е с площ от е 46 508 м2 и е дълбоко 11,35 м, се намира на 77 км от гр. Сибиу. Като през 1932 г. езерото и околната площ от 180 хектара са обявени за природозащитен резерват, сочи кратка справка в Уикипедия. На брега му се намира и хижа, която има места за 16 души.

Пролетна гледка по средата на есента. Каква ли ще е зимата? СНИМКА

 И докато туристите в Румъния може да се радват на първия сняг, в България гледките също са необичайни. В Ямболско цъфнала круша предизвика почуда, с цвят се обсипаха и други плодни дръвчета в различни части на страната.

В днешния ден обаче градусите паднаха драстично, а времето е далеч по-есенно.

Максимални температури ще бъдат между 16° и 21°, малко по-ниски в Североизточна България, в София около 16°. Вечерта от югозапад ще започне ново увеличение на облачността.

В планините облачността от северозапад бързо ще намалее до слънчево време. Превалявания са възможни в Родопите, където облачността най-късно ще намалее. Ще духа умерен и силен северозападен вятър, който след обяд ще започне да отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 11°, на 2000 метра - около 3°.

Иде кучият студ, ето кога пада първият сняг