Група португалски спасители, разчистващи развалините в Турция след най-силните земетресения, извадиха лабрадор ретривър изпод развалините на срутена къща в Анталия, който чакаше да бъде освободен 200 часа и дори се опита да си проправи път към свободата, одрасквайки лапите си до кръв. Кадри от спасителната операция обиколиха социалните мрежи.

Животното било много слабо, със стърчащи ребра и рани не само по лапите, но и по лицето.

Андре Роза, координатор на екипа за филмови технологии на Националната републиканска гвардия (GNR) в Турция, каза, че нараняванията на кучето са знак, че то „се е опитвало да пробие стената и да намери изход“, пише The ​​Herald News.

„Той имаше място само да легне“, казаха спасителите и добавиха, че кучетата „могат да издържат без храна много по-дълго от хората“, но дори и така „кучето е било без достъп до вода за дълго време“.

Отбелязва се, че спасяването на животното е щастлив случай. Издирвателният екип е пътувал към къщата, където се предполага, че има човешки труп. С тях било и кучето Кейси, което получило играчка от полицай Филип Мендес, след като се върнало от развалините. Кейси излаяло от радост и в този момент от посоката на разрушената сграда се чул лай.

Екипът се опитал да разбере откъде идва лаят. Те първо претърсили първия етаж на пострадалия от земетресението дом, но бързо разбрали, че животното е хванато в капан в срутено мазе, притиснато от структурни щети на сградата.

Оперативният работник веднага започнал да руши стената с помощта на бул (инструмент, който ви позволява да пробиете стената) на мястото, където смятали, че трябва да е кучето. Постепенно дупката започнала да се отваря и скоро хората видели животното.

Екипът оставил малко храна до дупката и повикали кучето. След няколко секунди животното преодоляло страха и се измъкнало от плен.

Спасителите започнали да пляскат с ръце от радост, което първо изплашило кучето, но после то се върнало да пие вода. Португалците го нарекли "Туга", но буквално час по-късно се намерил собственикът на кучето, който казал, че името на ретривъра е "Тарчин" (в превод от турски "канела").

Според Филипе Мело, пожарникар от Лисабон, "тези епизоди вдъхновяват португалския спасителен екип в Турция".

Превод: GlasNews