Майка на пет деца беше унизена след направена забележка. Жената завела децата си на плувен басейн, където започнала да кърми най-малкото от тях. Не след дълго пристигнал спасителят и обяснил, че трябва да го прави някъде другаде.

31-годишната Сара Лапин се почувствала ужасно след забележката, въпреки че е законно да се кърми на обществени места в Уелс.

Собствениците на комплекса били уведомени за случилото се. Те категорично заявили, че ще говорят със въпросния служител и са поднесли извиненията си към Сара.

„Знам, че няма такава забрана. Чувствах се толкова унизена. Аз съм горда кърмеща майка и вече почти десетилетие храня пет деца. Никога не съм срещалa такова негативно поведение към майка, която кърми бебето си. Нe се засегнах толкова лесно от този инцидент и запазих спокойствие, но ако това беше млада майка, можеше да е друга историята.

Това действие е само една от причините майките да не искат да кърмят, заради общественото мнение и липсата на подкрепа. Има хора, които смятат, че това е голота или че трябва да се прави поне покрито с одеяло или в скрито помещение.

Погрешно е да се мисли, че една майка трябва да се крие, за да направи нещо напълно естествено. Наше право като жени е да храним бебетата си, където искаме, тъй като това не е просто източник на храна, това е техният комфорт и ги кара да се чувстват сигурни,“ каза Сара.

Тя не приема идеята, че кърменето в басейните е опасно за здравето.

Незаконно е принуждаването кърмеща жена да напусне обществено място, като кафене, магазин или обществен транспорт.

Жените никога не трябва да се чувстват неудобно от кърменето на обществени места, казват от Националната здравна служба.

„Ако беше опасно за здравето, басейните трябва да забранят на всички кърмещи жени да ги използват. Дори ако кърмата попадне във водата, тя всъщност е антибактериална и антимикробна и няма да причини проблеми. Освен това кърмата ще предпази бебето от всякакви вредни бактерии във водата.

Спасителят все пак ме помоли да спра с кърменето или да напусна басейна, без да обръща внимание на плачещото ми бебе,“ каза още тя.

„Ние не пречим на никого да кърми в нашите заведения, но в този случай кърменето се извършваше във водата.

Не е ясно дали бебето трябва или не трябва да се храни във водата поради противоречиви възгледи относно рисковете за здравето и повишения риск от повръщане в басейна, което би довело до затваряне на басейна.

Следователно ще вземем допълнителни съвети от здравните специалисти и ще коригираме съответно нашите политики и обучение. Извиняваме се за обидата,“ се казва в позиция на собствениците на басейна.

Превод: GlasNews.bg