Дирекцията за обществено здраве в окръг Ботошани (Североизточна Румъния) започна разследване на информация, че двама свещеници в окръга сваляли маските на вярващите по време на служба и гонели ваксинираните от църквата, съобщава информационният сайт Зиаре.

Проверката е започнала, след като редица жители на окръга се оплакали от поведението на свещениците във връзка със спазването на противоепидемичните мерки, отбелязва телевизия Диджи 24. Ръководителката на Дирекцията за обществено здраве уточни, че е получила редица оплаквания от богомолци, скандализирани от поведението на свещениците в две населени места.

"Имаме няколко жалби, че в две населени места в окръг Ботошани по време на служба свещеникът е препоръчал ваксинираните лица да излязат от църквата, било им е обърнато внимание да не носят маска, дори маската е била свалена от лицето. Ще направим проверка", заяви директорът на Дирекцията за обществено здраве Моника Адаскалицей.

Префектът на Ботошани Дан Некифор също заявил, че е чувал за подобно поведение и че "това било известно".

На свой ред Румънската патриаршия уточни, че ще направи собствена проверка по случая.

През лятото румънските медии съобщиха за игумен на манастир в окръг Нямц, също в Североизточна Румъния, който предупреждавал вярващите, че след ваксинацията по тялото им ще се появят люспи като при рибите. "Малко след ваксинацията, в комбинация с новата болест, кожата на хората ще стане на люспи, като при рибите. Няма да има никакво обяснение за произхода на тази нова смъртоносна болест, която ще засегне имунната система", казва игуменът във видео, което бе разпространено в социалните мрежи.