Брутален случай от ръмунския град Сибиу потресе цялата страна. Прокуратурата се е самосезирала след твърдения на бивш служител на Окръжната болница за спешна помощ, който разказал, че пациенти с COVID-19 в интензивното отделение на болницата са били убивани, предава romanialibera.ro.

Главният прокурор в прокуратурата към трибунала на Сибиу заяви, че е образувано дело за убийство в Окръжната болница за спешна помощ в града.

Разследването е стартирало въз основа на разказаното от бивш служител в интензивното отделение на болницата за местната медия "Турну Сфатулуй". Той твърди, че пациенти в тежко състояние с COVID-19 са били връзвани за ръцете и краката, игнорирани от медицинските кадри, давани са им успокоителни и по този начин пациентите умирали от задушаване.

"Да, убиват се пациенти. И аз съм убивал хора, защото работех там. Въпреки че с всички сили опитвах да направя всичко възможно да не поставям инжекции с успокоителни", разказва свидетеля пред местното издание "Turnu Sfatului".

Междувременно местните съобщават, че в страната са потвърдени два случая на бразилския вариант на коронавируса.

Става дума за двама мъже от Букурещ, като при единия не може да бъде уточнен източникът на заразяване. Мъжът е на 38 години, от Букурещ, има съпътстващи заболявания, но не е пътувал и не е имал контакт с потвърден случай на COVID-19. Другият заразен с бразилския вариант е на 57 години от Букурещ, също има придружаващи заболявания, но се предполага, че се е заразил от свой колега.

Властите обмислят затягане на ограниченията на национално равнище след увеличението на новозаразените.