Пожарът на гръцкия остров Родос бе в южната част. Туристите и местни жители са евакуирани в северната част на острова. Това заяви Кольо Нанев, председател на сдружението на постоянно живеещите българи на остров Родос.

Две големи туроператорски компании са спрели полетите, каза той и призова, ако има българи там, да се свържат с организацията.

„Българските граждани там са около 2000 души – те работят и живеят постоянно там. Няма българи, закупили собственост на Родос”, каза в ефира на Нова Нюз Нанев, който очаква, че насочената натам помощ ще е достатъчна. По думите му в Гърция има ежегодни пожари, а в огъня сега вероятно има и намеса на човешка ръка заради предстоящите избори.

Посолството ни в Атина с важна информация към българите за пожарите в Гърция

„Не знам защо гръцките власти не закупуват модерна техника за справяне с пожарите”, допълни Кольо Нанев.

Припомняме, хиляди туристи и местни жители бяха евакуирани от Родос заради пожара на гръцкия остров. В операцията се включи Бреговата охрана, както и 30 частни лодки. Според местните власти, 19 000 души са били изведени от домовете и от хотелите им. 3000 души са били превозени с лодки. Огънят на острова бушува вече пето денонощие, а силният вятър затруднява работата на пожарникарите. В гасенето се включиха и летателни машини, както и екипи от чужбина.