Турция заяви, че дарените на Украйна от Великобритания миночистачи няма да могат да преминат през проливите в Черно море. Това съобщи на 2 януари Центърът за борба с дезинформацията към администрацията на президента на Турция.

„Твърдението на някои медии, че „разрушителите, дарени на Украйна от Великобритания, са получили разрешение да преминат през турските проливи в Черно море“, не отговаря на истината“, се казва в доклада.

Ведомството отбелязва, че Анкара квалифицира т. нар. „специална военна операция“ на Русия срещу Украйна като война и в съответствие с член 19 от Конвенцията от Монтрьо затвори проливите за военни кораби на воюващите страни.

„Турция, която прилага Конвенцията от Монтрьо безпристрастно и вярно от 1936 г. насам, запази своята непоколебима решимост и принципна позиция по време на тази война за предотвратяване на ескалацията на напрежението в Черно море“, се казва в изявление на Центъра.

Турската страна подчерта, че е уведомила съюзниците от НАТО, че е невъзможно преминаването на миночистачи, прехвърлени в Украйна, докато войната продължава.

Миночистачи Sandown - какво се знае

Минотърсачите клас Sandown са британска разработка. Планира се корабите да бъдат изтеглени от Кралския флот през 2020-те години. Първият кораб влезе в експлоатация през 1989 г. Великобритания реши да прехвърли два кораба в Украйна. Sandown може да служи за две цели: търсене и унищожаване на мини с дистанционно управлявани превозни средства и патрулиране в морето.