Облекченията, въведени от Турция за преминаване от България, на практика са само за българи, ваксинирани с ваксианата на Pfizer. Само те могат да се възползват от отмяната на задължителните PCR тестове.

От вторник това е възможно, но излиза, че само за Pfizer. Турските власти са оторизирали само сертификатите на Pfizer и китайската Sinovac, която обаче не е разрешена в България и ЕС.

Пускат ваксинираните и без PCR в Турция, но само през Капитан Андреево

Излиза, че българите, ваксинирани с Pfizer, са във формата на облекчените мерки,а ако сме ваксинирани с Moderna, AstraZeneca или Janssen, трябва да имаме PCR отрицателен тест, за да влезем в Турция.

 Граничните власти на югоизточната ни съседка признават и документ за преболедуване на COVID-19, издаден от българска болница. Но и тук има уловка – той трябва да бъде преведен на турски или английски език, пише "Монитор".

Деца до 18 години, ако пътуват с родители, които имат сертификат на Pfizer или Sinovac, или документи за прекаран COVID-19, не са длъжни да имат отрицателни PCR тестове и няма да бъдат поставени под карантина.

Заради всички тези фактори няма рязко увеличен трафик към Турция от България, макар гастарбайтерите от Западна Европа вече тръгнаха, но всички са с предварително извадени отрицателни PCR тестове.

Все още не е заработила и лабораторията за евтини PCR тестове на турска територия, съобщават турските медии. Тя трябва да бъде открита по настояване на Търговско-промишлената палата в Одрин, за да облекчи преминаването през Капитан Андреево и Капъкуле.

Първоначално беше обявено, че всеки влизащ от България ще може да се тества на турската граница в мобилни пунктове срещу равностойността на 20 лева, но засега такива пунктове няма. Носят се слухове, че комшиите се отказали в последния момент от тях заради голямото задръстване, което ще предизвикат.

PCR-ът на границата ни с Турция ще струва 20 лева

 Важно за семействата, които планират почивка в Турция, е да знаят, че за деца на възраст над 6 години се прилагат ограниченията за възрастните - без тест могат да влязат само ако са преболедували или ваксинирани.

Според информация от пътуващи и от граничните власти от турска страна от последните часове Турция не признава бързите антигенни тестове, а само PCR-ите.

След месец и половина локдаун, Турция облекчава мерки срещу COVID-19