Турската разузнавателна организация (МИТ) е неутрализирала терорист, отговорен за нападение, при което са загинали 40 цивилни в Африн, Северна Сирия, предаде Анадолската агенция.

Терористът, идентифициран като Хейсем Джума, е бил неутрализиран по време на операция в северния сирийски град Манбидж, съобщава агенцията, позовавайки се на източници от службите за сигурност.

Джума е заемал позиция на отговорно ниво в разузнавателната структура на ПКК/СЗН (Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Анкара за две разклонения на една и съща терористична организация, бел.ред.) в Манбидж. 

Разузнавателна информация, достигнала до МИТ, е установила местонахождението му в Манбидж, където на 9 юли е била извършена операцията, при която мъжът е бил неутрализиран.

Съобщава се, че Хейсем Джума е отговорен за бомбени нападения в Джараблус през 2019 г., както и за нападението с цистерна с гориво на пазар в Африн на 28 април 2020 г., при което бяха убити 40 цивилни, включително 11 деца, а 47 души бяха ранени.