Върховната Рада на Украйна одобри законопроекта за мобилизация. Решението бе подкрепено от 283 народни депутати. Съответното обяви заместник-председателят на финансовата комисия Ярослав Железняк, предава УНИАН. Законопроектът бе приет на второ четене. Демобилизацията след 36 месеца на фронта вече е отменена. Ако бъде приет и подписан от президента, документът ще влезе в сила след месец, т.е. приблизително до средата на май.

Основните положения от документа са следните:

Вместо наборна служба се въвежда основна военна служба за срок от 5 месеца (в мирно време) и 3 месеца (във военно време). Украинците под 24-годишна възраст ще могат да избират година и период на основна служба.

Въвежда се основно общовойско обучение. От 2025 година то ще стане елемент от обучението в образователните институции и ще се провежда във висши училища от всички форми на собственост.

Актуализирането на данните става онлайн. Гражданите, които се водят на военен отчет, могат по собствено желание да създадат личен електронен акаунт на наборник, призивник или резервист.

Запазва се правилото за правото на демобилизация на хора с увреждания, както и демобилизация във връзка с освобождаване от плен (ако военнослужещият не изяви желание за удължаване на службата), пояснява Фокус.

При сключване на първия си договор военнослужещите имат право на обезщетение в размер на 50% от първоначалната вноска по кредит, обезпечен с предмет на ипотека.

Тези, които са получили групи инвалидност II - III след 24 февруари 2022 година (с изключение на военнослужещи), трябва да преминат повторен медицински преглед за определяне на годността за служба.

Ограничават се шофьорските права на лица, укриващи се от военна служба. Има обаче и изключения. Новият закон предвижда още, че няма да се предоставят консулски услуги на военнослужещи без военни книжки.