Украинското министерство на отбраната заяви, че взрив в град Джанкой, разположен в северната част на Кримския полуостров, е унищожил крилати ракети на руския Черноморски флот, предаде Ройтерс. Властите в Крим обаче опровергаха информацията и заявиха, че е имало нападение с дронове от украинска страна, но не са били нанесени щети на железопътната линия и инфраструктурата в северната част на полуострова, допълва ТАСС.

"Експлозия в град Джанкой в северната част на временно окупирания Крим унищожи руски крилати ракети "Калибър" при превозването им с железопътен транспорт", заяви в социалните мрежи Главното управление на разузнаването (ГУР) към украинското министерство на отбраната.

ГУР допълва, че ракетите, предназначени за изстрелване от кораби на руския Черноморски флот, са имали оперативен обсег от повече от 2500 километра на сушата и 375 километра в морето.

"В околностите на Джанкой се е активирала системата за ПВО. По предварителни данни отломките са повредили къща и магазин. За съжаление един човек е ранен", заяви губернаторът на Крим Сергей Аксьонов. "Железопътната линия и инфраструктурата не са повредени. Влаковете се движат по разписание", написа в "Телеграм“ неговият съветник Олег Крючков. 

Целта на всички свалени в над Крим дронове са били граждански обекти, тъй като наблизо няма военни съоръжения. Същевременно всеки дрон е съдържал експлозиви и шрапнели, допълни Крючков.