Войната в Украйна навлезе в "третия си етап" и сегашните военни успехи на украинските сили ще имат лавинообразен ефект, като ще доведат до поражението на руската армия, казва украинският министър на отбраната Олексий Резников в интервю за френския в. "Монд", публикувано днес.

"Контраофанзивата ни е третият етап", изтъква Резников на фона на бързото настъпление на украинските сили в Източна и Южна Украйна.

Украйна заяви, че от началото на този месец си е върнала 3000 кв. км територии.

Обстрел в Украйна, половината страна остана без ток

"Целта на първия етап от войната бе да удържим руснаците. Вторият се състоеше в установяването на баланс между тях и нас на фронта, в стабилизиране на фронта и в тестване на тяхната издръжливост", обяснява украинският министър за френското издание.

"Нашият генерален щаб изработи план с оглед на въоръжението, което получихме от партньорите ни; започнахме да използваме мобилните артилерийски системи "Хаймарс", за да прекъснем логистичните линии на противника, да унищожим складове с гориво и боеприпаси. Това е третият етап на войната, който започна в Южна и Северна Украйна, в районите на Херсон и Харков", казва още Олексий Резников.

Целта на Украйна е да освободи всичките си окупирани територии, "включително Крим, Луганска област и Донецка област. Нашите граничари ще установят постовете си по протежението на руско-украинската граница - такава, каквато тя бе закрепена през 1991 г.", подчертава министърът.

Освен "пълното освобождение" на украинските територии, Киев настоява също така за "пределно ясна пътна карта за плащането на репарации от Русия и за подвеждането под отговорност на виновните за военни престъпления", извършени от началото на руското нахлуване на 24 февруари.