Министерството на външните работи на Украйна остро осъжда обстрела и завземането от въоръжени сили на Руската федерация на площадката на Запорожката АЕЦ в град Енергодар.

„В резултат на обстрела на територията на АЕЦ възникна пожар, при който загинаха и бяха ранени хора. Сега пожарът е потушен.

В момента площадката на Запорожката АЕЦ е под контрола на руските въоръжени сили.

Персоналът на станцията следи за състоянието на силовите агрегати и осигурява тяхната работа в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация. В момента радиационният фон е в рамките на нормата,“ съобщиха от министерството.

И допълват: „Охлаждането на ядреното гориво в енергоблоковете на Запорожската АЕЦ се осигурява от системи на енергоблокове в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация. В същото време загубата на способността за охлаждане на ядреното гориво може да причини радиоактивни щети на големи площи и да има непоправими последици за околната среда на Европа.

Освен шестте енергоблока на площадката на Запорожската АЕЦ има и хранилище за отработено ядрено гориво, повредата на което също може да доведе до изпускане на радиоактивни вещества.

В резултат на това подобна катастрофа може да надхвърли всички предишни аварии в атомни електроцентрали, включително аварията в Чернобил и атомната електроцентрала Фукушима Дайчи.

Министерството на външните работи на Украйна призовава партньорите си да предприемат спешни стъпки, за да принудят Русия да изтегли въоръжените си сили от атомната електроцентрала и да създаде зона за сигурност.