Година след началото на войната в Украйна възстановиха 25-етажния блок в Киев, който беше ударен от руска ракета в началото на инвазията. Сега сградата е отново обитаема.

Около 9 часа сутринта на 26 февруари 2022 г. руска ракета удря 25-етажния блок, близо до центъра на Киев. Ракетата се врязва под ъгъл и унищожава  шест апартамента между 18-ия и 21-вия етаж. По чудо няма жертви, тъй като голяма част от жителите са се евакуирали, а тези, които са останали в сградата, са спазили правилото да ползват помещения на поне 2 стени разстояние от фасадата. 

Ракета удари многоетажен блок в Украйна СНИМКИ+ВИДЕО

"На третия ден от войната ни удари ракета, никой дори не можеше да си помисли, че ще бомбардират мирен град. Но това се случи. Сега вече виждаме, че за руснаците да атакуват жилищни сгради, болници или театри се превърна в норма", смята жителката на блока Олена Чумакова.

Олена Чумакова е жител на сградата и член на инициативната група за възстановяване на високия блок. Разказва, че след ракетния удар почти всички жители на сградата са я напуснали, смятайки, че е прекалено опасна, а и защото в първите дни в нея няма вода, ток и парно. Собствениците на жилищата започват сами да разчистват отломките. Успяват да съберат над 50 000 долара от дарения и сградата е укрепена със стоманени конструкции, които подпират горните етажи.

"Никой не вярваше, че сградата ще бъде възстановена. Но през май беше одобрен проектът и започна реконструкцията. През цялото време живеехме на строежа, но никой не се оплака. Много искахме да се възстанови топлоподаването преди зимата. Така и стана, въпреки че не вярвахме в това. Затова не трябва да се предаваш, трябва да имаш надежда и вяра", сподели Чумакова.

Общината в Киев също се ангажира, като поема останалите разходите за пълното възстановяване на блока. След обследване на сградата строителните експерти решават, че етажите над ракетния удар са твърде увредени, затова са разглобени и премахнати, след това са изградени отново. Ремонтът се оценява на близо милион и триста хиляди долара.