Полицията в Сърбия, както и много други служби, все още издирват изчезналата двегодишна Данка Илич, като за първи път в Сърбия беше активирана системата "Amber Alert“ или "Намери ме“, съобщават сръбските медии.

Илич изчезна във вторник следобед от дома си в Банско Поле край източния сръбски град Бор. От Министерството на вътрешните работи на Сърбия уточниха, че момичето е с кестенява коса, кафяви очи и е високо около 85 сантиметра. В момента на изчезването е била облечена с лилав панталон, маслиненозелено яке и черни маратонки. Издирването продължи цяла нощ, като освен полиция и пожарникари помощ предложиха и граждани. Новината за изчезването й бързо се разпространи в социалните мрежи, а в издирването на малката Данка освен армия и полиция се включиха и кучета търсачи.

 
"Това е крайградско селище, което има много труден терен. Има гори и потоци. Нашата малка съгражданка е изчезнала в самия край на селището“, заяви кметът на Бор Александър Миликич. Това, което притеснява полицията и другите служби, са метеорологичните условия, които не са благоприятни за спасителите и всички участници в издирването на малката Данка. Заледено е, от един часа след полунощ вали проливен дъжд, пише БТА.

В Сърбия за първи път стартира системата „Намери ме“, която е предназначена за спешно обществено уведомяване в случай на изчезване на непълнолетно лице, което ще позволи бързото разпространение на информация до всички граждани чрез субекти, отговорни за информирането на обществеността, когато полицията прецени, че публикуването на тази информация би допринесло за намирането на дете.