5908 нови заразени и 62 жертви на коронавируса за 24 часа. С тази статистика се събудиха гражданите на Сърбия в понеделник сутринта. В момента, 6721 души в западната ни съседка са в болница, от които 274 интубирани.

Доскоро правителството в Белград не желаеше да налага сериозни мерки, а вместо това единствено  призоваваше хората да се ваксинират. Маските за лице бяха задължителни на закрито, но нямаше ограничения за събирания или работа в нощни клубове, барове или ресторанти.

Бумът на вируса и най-вече нарастването на броя на хоспитализираните и починалите промени картината и преди два дни влезе в сила изискването за ковид паспорти при посещение на нощни заведения или всякакви събирания на закрито след 22:00 часа.

Решението на правителството беше посрещнато с остра критика от здравни експерти, които го определиха като недостатъчно, закъсняло и подчертаха, че са необходими по-строги мерки за ограничаване на бушуващия вирус.

В Сърбия се регистрират по няколко хиляди нови заразени по около 50 смъртни случая, свързани с вируса, ежедневно. По това страната си прилича с болшинството други държави от Централна и Източна Европа, където нивата на ваксинация са по-ниски от средните за Европейския съюз, съобщава Франс прес.

Премиерът Ана Бърнабич защити решението с мотива, че именно през късните вечерни часове в нощните заведения се събират най-много хора. Пропуските показват статуса на ваксинация на дадено лице или дали е преболедувало или наскоро е дало отрицателен тест.

"Надяваме се, че това ще засили ваксинациите", каза Бърнабич след заседание на сръбския кризисен щаб за справяне с пандемията. "Това е единственият начин да победим коронавируса", подчерта тя.

Медицинските специалисти в самия щаб обаче изразиха съмнения в адекватността на мерките.

Епидемиологът Бранислав Тиодорович заяви, че прилагането на ковид пропуските за три часа няма да има ефект.

"Родители, които са с положителни проби и изпращат децата си на училище или в детската градина, не е редно да го правят. Ако сте под карантина, детето ви остава с вас", изтъкна Тиодорович. Той призова гражданите да се ваксинират, защото "ваксинирането не е въпрос на демокрация, а на цивилизация".

В понеделник стана ясно, че разтревожените медици в кризисния щаб ще поискат всички училища в Сърбия да преминат към онлайн уроци поне за 10 дни, като идеята е през това време да се увеличи обхватът на ваксинация сред децата от 12 до 18 години. Епидемиолозите също ще изискат прилагането на ковид пропуските да се наложи за всички затворени пространства през цялото денонощие.

Друга мярка, която медицинската част на кризисния щаб предлага, е 10-дневно затваряне и съкратено работно време на всички несъществени бизнеси, с изключение на хранителните магазини и бензиностанциите.

Очаква се до края на тази седмицата властите в Сърбия да вземат окончателно решение за налагането по-строги мерки.

От началото на пандемията в страната има близо 10 000 смъртни случая от COVID-19. Около половината (52.5%) от пълнолетните в 7-милионна Сърбия вече са напълно ваксинирани.