Важна новина засяга жителите на Великобритания. Остава само една седмица, преди хартиените банкноти от £20 и £50 да не могат да се харчат повече и да станат неизползваеми в магазините.

Последният ден, в който тези банкноти се считат за законно платежно средство, е 30 септември, така че часовникът тиктака за всеки, който иска да похарчи парите си, преди да излязат от обращение.

Нови банкноти от £20 и £50 са в обращение от известно време, като полимерните банкноти от £20 бяха пуснати на 20 февруари 2020 г., а новите банкноти от £50 на Алън Тюринг бяха издадени на 23 юни 2021 г.

Старите банкноти с Адам Смит върху £20 и £50, носещи изображенията на Матю Бултън и Джеймс Уат, са само на няколко дни от това да престанат да бъдат законно платежно средство, така че скоро ще свършат и могат да са ценни само за колекционери.

За щастие на всеки, това, че не можете да ги похарчите, не означава, че ще загубите от стойността им.

Все още можете да занесете старите си банкноти в банките и да ги замените с хубави нови полимерни банкноти.

Тъй като старите банкноти от 20 и 50 британски лири излизат от обращение, това представлява пълен преход към полимерни банкноти в Обединеното кралство.

Преминаването към полимер прави банкнотите по-издръжливи срещу износване, както и по-трудни за фалшифициране от престъпниците.

Новите полимерни банкноти обаче, ще бъдат заменени в даден момент, тъй като настоящите носят образа на кралица Елизабет II.

След като изображенията на крал Чарлз III бъдат избрани за новоизсечени и отпечатани монети и банкноти, в обращение ще бъде пусната нова гама пари, които бавно ще заменят парите с образа на кралицата.

Въпреки че може да отнеме известно време, за да се случи това, скоростта, с която парите могат да се променят в обращение, е потресаваща.

Само преди няколко години всяка банкнота в Обединеното кралство беше хартиена.

Що се отнася до това какво се случва със старите банкноти, те се унищожават, като се компостират.

Превод: GlasNews.bg