Хеликоптер IAR 330 Puma на Румънските военновъздушни сили се включи в издирването на евентуални оцелели, след като корабът "Mohammad Z", плаващ под танзанийски флаг, потъна тази сутрин в Черно море, съобщава Аджерпрес.

Кораб потъна в Черно море

Според съобщение на Министерството на националната отбрана, по искане на Румънската служба за корабоплаване министърът на отбраната Анджел Тълвар е одобрил спешното предоставяне на хеликоптер, който да подпомогне усилията на румънските власти в издирването и спасяването на тримата обявени за изчезнали моряци.

Хеликоптерът е излетял от 57-а база "Михаил Когълничану" около 15:40 часа, като на борда му има специализиран в морски издирвателно-спасителни мисии персонал, се посочва в съобщението.

Трима души са обявени за изчезнали, след като кораб, плаващ под флага на Танзания, потъна тази сутрин в Черно море на 26 морски мили от село Сфънту Георге, окръг Тулча, съобщи по-рано днес Румънската служба за корабоплаване.

Според цитирания източник на борда на плавателния съд е имало 11 души.

"Операцията по издирване и спасяване под координацията на Центъра за координация и морско спасяване (MRCC) в рамките на Румънската служба за корабоплаване е в пълен ход, след като плавателният съд "Mohammad Z" потъна. Сигналът беше получен около 4:00 часа сутринта, а служителите на MRCC веднага изпратиха в зоната плавателните съдове "Артемис" и "Аполо", посочва службата в прессъобщение.

В него се отбелязва, че е поискана и подкрепа от Гранична полиция, която е изпратила на мястото на инцидента два плавателни съда на Министерството на вътрешните работи.

Сигнал е подаден и до два търговски плавателни съда, намиращи се наблизо, за да се включат в операцията по издирване и спасяване на човешки живот.

"Потъналият кораб "Mohammad Z" под флага на Танзания е имал на борда 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египетски граждани, а осем от тях са били спасени от търговския кораб "Michel", който се е намирал най-близо до мястото на инцидента и чиито действия са били координирани от служителите на MRCC", се посочва в съобщението.

Продължава издирването на тримата членове на екипажа, които са обявени за изчезнали - всички те са сирийски граждани.

"Причината за потъването на кораба не е известна до момента и ще бъде извършено разследване, за да се установят причините и обстоятелствата, при които е станало корабокрушението", посочва още Румънската служба за корабоплаване.