В неделя в Истанбул беше задържан един от лидерите на руската организирана престъпна група Шамил Амиров. Това съобщи в социалната мрежа шефът на турското МВР Али Ерликая.

Акцията по задържането е наречена Кафес-15. Арестът е извършен в района на Сариев (Истанбул). Именно там е живял лидерът на организираната престъпна група.

Уточнява се, че Амиров е издирван от Интерпол със "синя" бюлетина. Той е обвинен по дело за измама, а също и като член на ОПГ "Крадци от закона".

Йерликая отделно отбеляза, че турските власти ще продължат да се борят с организираните престъпни групи, както международни, така и с наркотрафикантите.

Турските медии припомнят, че 45-годишният Амиров е родом от Русия, където също е издирван за измама и членство в организирана престъпна група.

В Турция той беше задържан по случая с двойка турски блогъри Дилан и Енгин Полат, които бяха арестувани през ноември за пране на пари, фалшифициране на документи, укриване на данъци и доставка на незаконни лекарства, завоалирани като козметика.

Вниманието на турските правоохранителни органи към тази двойка беше привлечено от съобщението им в социалните мрежи за луксозен живот.

На записа те почти плуваха в пари и животът им беше изпълнен с пътувания по света. В резултат на масови проверки имуществото на блогърите е конфискувано и е образувано наказателно дело.