Населението на Истанбул през 2023 година е намаляло с 242 027 души и към момента наброява 15 655 924 според статистика, публикувана в Анадолската агенция.

Според публикацията това е вторият път в стогодишната история на Турция, когато е отчетено намаляване на населението на Истанбул. Първият път е бил в периода на ковид пандемията през 2020 г, когато е регистриран спад на жителите с 56 815 души.

Истанбул приютява 18,34 процента от населението на Турция. Миграцията към града на Босфора от вътрешността на страната често се обяснява с популярния в Турция израз, че ”земята и камъните на Истанбул са златни“.

Според социолози обаче през последните години се наблюдава обратна тенденция - на изселване от големия град.

Социологът проф. д-р Мурат Шентюрк от Истанбулския университет обръща внимание, че жителите на мегаполиса, които го напускат, предпочитат да се заселват в други градове от областта Мармара, към която спада и Истанбул.

Областта Мармара включва 11 града, а именно: Истанбул, Одрин, Къркларели, Текирдаг, Чанаккале, Коджаели, Ялова, Сакария, Биледжик, Бурса и Балъкесир. Сред тях най-големият е Истанбул, а най-малкият Ялова. По данни на Турския статистически институт към 2022 г. населението на Мармара наброява 26 650 405 души, предава БТА. 

“Докато броят на населението в Истанбул намалява или темпът на нарастване се забавя, в областта Мармара се наблюдава тенденция на увеличаване през последните 20 години”, посочва той.

Според учения отливът на населението от мегаполиса се дължи на първо място на пенсионерите, които по икономически причини се изнасят от Истанбул. 

“Поради високата инфлация и девалвацията на турската лира пенсиите се стопяват. Много пенсионери вече спадат под прага на бедността", казва той и добавя, че това поражда миграция към по-малките градове, където условията за препитание и живот са по-евтини.

Преместването на промишлените предприятия и работните места от Истанбул към други населени места в района на Мармара, което е съпроводено с разрастване на търговията и развитието на туризма, също е фактор, който задейства миграцията от мегаполиса.

“Хората със средни или над средните доходи, които са уморени да се борят с увеличаването на разходите за жилище и живот, както и с другите трудности в големия град – задръстванията в трафика, замърсяването на околната среда и подобни проблеми - се заселват в други градове на областта, които предлагат икономически, културни, социални и пространствени възможности. Населението, което преди това се насочваше към Истанбул в търсене на работа и благоденствие, през последните години се насочва към други градове", обяснява той. 

Статистиката регистрира отлив на населението и към селищата в периферията на Истанбул като Арнавуткьой, Чаталджа, Чекмекьой, Санджактепе, Силиври, Султанбейли, Шиле и Тузла. Градове в западната част на Турция като Текирдаг, Одрин и Къркларели също притеглят много жители от мегаполиса поради високата земетръсна устойчивост.