"Не е по силите ми да спра войната - опитвам да не я загубя, да се борим", каза украинският президент Володимир Зеленски. Така той отговори на коментарите в Италия и в други европейски държави, че е в неговите ръце да спре войната, сядайки на масата за преговори с руския президент Владимир Путин.

Преди дни Путин изпрати своеобразна покана за разговор чрез президента на Гвинеа Бисау Умару Сисоко Ембало, но украинският лидер е категоричен, че "диалог с оръжие в ръка не се води".

"Още от самото начало не става въпрос за диалог, а за ултиматуми", категоричен беше Зеленски и посочи, че Русия прави всичко, за да не се стигне до преговори - окупира ядрени централи и извършва масиран ракетен обстрел над енергийната инфраструктура.

Украинският президент е категоричен, че Москва има само една цел - да окупира цялата територия на Украйна. Според него отговорът на Запада трябва да е изолация, включително и от страна на Китай, пише investor.

"Няма значение какво е отношението между САЩ и Китай, когато една страна заплашва с ядрено оръжие. Не би трябвало да има значение", допълни Зеленски.