Аварията в Чернобил - плод на терористична атака. Тази версия се е смятала за “много сериозна”, каза пенсионираният руски генерал - майор от ФСБ Анатолий Ткачук, цитиран от РИА “Новости”.

Ткачук е бил ръководител на оперативната група на КГБ за войските на Чернобилската зона.

"Интервюирахме много хора, които бяха свидетели на необичайни явления, които косвено могат да говорят за човешка намеса", обясни пенсионираният генерал.

Анатолий Ткачук допълни, че е извършена щателна проверка на всички документи. В руската столица Москва са получавани и съобщения за множество нарушения по време на строителството на атомната електроцентрала.

Друга версия е, че е имало срутване на конструкции в “Чернобил”.

"След разследването, както знаем, като причина за инцидента бяха посочени действията на персонала на четвъртия енергиен блок, човешкият фактор, довел реактора до състояние, в което експлозията беше неизбежна", припомня Ткачук.

По-рано Русия заяви, че медицинските последици за хората, изложени на радиация в резултат на аварията в Чернобил, ще продължат в дългосрочен план.

А днес се навършват 35 години от Чернобилската катастрофа. Тя се случи се случи на 26 април 1986 г. в 01:23 московско време поради авария в четвъртия реактор. Умират на място 31 души. Причината за смъртта на 28 от тях е остра лъчева болест.

В болница са настанени 213 души. Евакуирани са общо 135 000 жители на района, 45 000 са от съседния град Припят. А смъртта е пуснала здраво корените си в бившата СССР, като всяка година хиляди умират вследствие на болести, причинени от радиацията.

Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Като наред с аварията на АЕЦ "Фукушима I" от 2011 година, тя е едно от двете събития от ниво 7 по Международната скала за ядрени събития.